FOGSZABÁLYOZÁS

Mi a fogszabályozás?

Fogszabályzó kezeléssel a fogszabályozó szakorvos instrukciói alapján helyreállíthatóak a harapási rendellenességek, a fogak funkciója és esztétikája. A legtöbb esetben érdemes gyermekkorban megkezdeni a fogszabályzást, de a kezelés felnőtteknél is látványos eredményeket tud elérni, az íny és a fogazat állapotának figyelembevételével.

Előfordulhat, hogy a fogszabályzó eljárást szájsebészeti beavatkozás előzi meg, ám a fogak kihúzását a mai modern készülékek használatával a fogorvosok az esetek többségében már el tudják kerülni.

Gyermek fogszabályozás

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének nemcsak szép, hanem szabályos fogsora, arányos arca és gyönyörű mosolya lenne. A legtöbb szülő esztétikai okok miatt keresi fel a szakorvost és csak sajnos kevesen tudják, hogy a fogszabályozás túlmutat az esztétikai problémák megoldásán. A rossz szokások (cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) miatt kialakult harapási rendellenességek, funkcionális, esztétikai és pszichés zavart okozhatnak már a tejfogazati időszakban.

Ezért fontos, hogy gyermekét 5-8 éves korában (tejfogazati és korai vegyesfogazati időszakban) fogszabályozó szakorvos lássa, hiszen ebben a korban már kiszűrhető számos harapási és funkcionális rendellenesség, ami valamilyen kivehető, funkcionális készülékkel orvosolható, amelyek elsősorban az állcsontok optimális növekedéséért és a rossz szokások felszámolásáért felelősek. Általában 10 éves kortól és a fogváltástól függően pedig rögzített készülékeket használunk a szabályos fogazat, megfelelő rágófunkció és optimális csont növekedés eléréséhez. Fontos tudni, hogy az állcsontok növekedése hamarabb történik, mint a végtagoké. A serdülő kort követően az állcsontok növekedését már nem lehet befolyásolni, az esetleges harapási rendellenességeket szerencsés esetben csak a fogak mozgatásával lehet kompenzálni.

Célunk a funkcionális stabilitás mellett a vonzó mosoly és az arc harmónia megteremtése.

Felnőtt fogszabályozás

Manapság a fogszabályozás nemcsak a gyermekeknek szól, azonban a felnőttkori kezelések számos ok miatt eltérnek a növekedésben lévő gyermekek kezelésétől, mert a növekedést ebben a korban már nem lehet befolyásolni. Ezért kizárólag a fogak mozgatásával kompenzálhatjuk az esetleges harapási rendellenességeket.   Amennyiben a fog tartószerkezete ép és egészséges és a fogak ápoltak, nincs akadálya a felnőttkori fogszabályozásnak. A legmodernebb német önligírozó fogszabályozó rendszerekkel dolgozunk, melyek a pontosság mellett az esztétikai igényeknek is megfelelnek. Mielőtt implantáción, vagy egyéb rögzített fogpótláson gondolkozna, érdemes előtte fogszabályzó szakorvosunk véleményét is kikérni, hiszen a fogászat többi szakterületével együttműködve akár több megoldást is nyújthatunk problémájára.

Sokan úgy gondolják, hogy a fogszabályozás csupán annyiból áll, hogy a fogak sorba rendezése által egy vonzó mosollyal lépünk ki a rendelőből a kezelés befejeztével. Ennél azonban sokkal többet takar ez a szakterület. Az esztétikának ugyan nagyon fontos szerepe van a mindennapokban, de mindamellett a rágófunkció biztosítása elengedhetetlen.

Ezért a kezelés megkezdése előtt teljes körű diagnosztikát végzünk, mely magába foglalja a klinikai vizsgálatot, a speciális röntgen-felvételeket, fotódokumentációt illetve a lenyomatokból készült gipszmintákat. Ezen leletek összegzése alapján áll össze az elváltozások listáját, melyek megoldására a fogszabályozó szakorvos korrekciós lehetőségeket kínál. A kezelési terv mindezen lehetőségeket oly módon rendszerezi, hogy a páciens számára a lehető legeredményesebb kezelést biztosítsa.

A kezelési terv megbeszélése során az egyes terápiás folyamatok, a szükséges készülékek, hozzávetőleges hordási idejük, kezelési alternatívákat, a várható anyagi költségek, lehetséges mellékhatások, illetve a terápia elmaradásának következményei kerülnek ismertetésre. Mindezen információ tudatában születik meg a páciens részéről a kezelésbe való beleegyezés és a hosszú távú együttműködés páciens és szakorvos oldaláról egyaránt.

Általános szabályként elmondható, hogy sikeres fogszabályozási kezelési eredmény csak egy jól informált és megfelelően együttműködő páciens esetén várható el.

Miért fontos a fogszabályozó kezelés?

A fogazat szabályozása nem csak a rágófunkciók vagy az esztétika helyreállításában játszik szerepet. A szabálytalan fogazat és/vagy harapási rendellenesség többek között fejfájáshoz, nyakfájáshoz, állkapocs ízületi gyulladáshoz, de akár migrénhez is vezethet.

Mikor érdemes fogszabályzásra menni?

A rendezetlen fogak, fogsorok helyreállításának célja a fogak hosszú távú egészségének megőrzése, megfelelő működésük biztosítása, az esztétikus mosoly elérése a kusza fogazat vagy egy-egy fog helyzetének (rotáció esetében) helyreállításával és a harapási rendellenességek megszüntetésével.

Fogászat fogszabályozás

A harapás (okklúzió) korrekciója

Funkcionális problémáknál sok esetben szükséges az állkapcsok egymáshoz viszonyított helyzetének korrigálása. Ez legtöbbször a hagyományos fogszabályozással egy időben történik, azonban néhány esetben önmagában is szükségessé válhat.

Az okklúzió és a rágás során a fogaknak több funkciót is be kell tölteniük, mint például a táplálék feldolgozása vagy a beszédhangok helyes megformálása. A fogak közötti megfelelő érintkezést a gnatológia tudománya vizsgálja. Harapási rendellenesség esetén az alsó és felső állkapocs fogai nem érintkeznek megfelelően egymással, ezáltal romlanak a fogazat alapvető funkciói.

A helytelen okklúzió többek között állkapocs ízületi problémákat is okozhat. A nem megfelelő terhelés miatt gyulladás, kattogás vagy akár ficam is keletkezhet, ezért mielőbbi korrekcióját javasoljuk.

Harapási rendellenességek fajtái

A felső fogak általában 1,5- 2 mm-t takarnak az alsó állkapocs fogaiból, amikor szájunk csukva van. Ehhez képest az alábbi eltérések jelenhetnek meg leggyakrabban.

Keresztharapás (alulharapás)

Keresztharapás (alulharapás)

Az alsó fogsor takarja a felső fogsor fogait. Ez a probléma előfordulhat a fogsor elülső vagy hátsó részén is, több fogra vagy akár egyre is jellemző lehet. Az esztétikai tulajdonságok romlása mellett egyéb íny- vagy fogágybetegségeket is előidézhet. A keresztharapás egy jellemző típusa a bulldogharapás, amikor a frontfogaknál fordul elő a fent leírt rendellenesség.
Mélyharapás

Mélyharapás

A felső fogak takarása nagyobb, mint normális esetben, ez a leggyakoribb elváltozás. Genetikai okai vannak a jelenség elterjedésének: mivel az ételeket egyre kevésbé szükséges megrágnunk, a rágófunkciót ellátó anatómiai felépítés visszafejlődik. Egyes szélsőséges esetekben az alsó frontfogak hozzáérnek a felsők mögötti ínyhez és ezáltal ínygyulladást, ill. fogágyproblémákat okozhat.
Nyitott harapás

Nyitott harapás

Összezárt állapotban az alsó és felső fogsor elülső vagy oldalsó részei nem találkoznak, rés van közöttük. A frontfogak közötti távolság kialakulhat késői ujjszopás miatt, de nyelési rendellenesség is okozhatja (nyelésnél a nyelv előre tolódik). A hátsó fogaknál előforduló nyitott harapást jellemzően a nyelv rendszeres szopogatása, szívása okozhatja.
Fogtorlódás

Fogtorlódás

Helyhiány következtében alakul ki. Az állkapocscsont és a fogak mérete közti aránytalanság vagy a tejfogak késői kiesése is okozhatja. Leginkább a front fogaknál fordul elő, a fogak egymásra lapulnak, részben vagy egészben fedik egymást. Jellemző a fogszuvasodás, a fokozott fogkövesedés vagy ínygyulladás a zsúfolt fogak találkozásánál.
Foghézag

Foghézag (diastema)

A frontfogak között rés alakul ki. Leginkább a felső metszőfogakat érinti, a hézag örökletesen is kialakulhat, de a fogak számának eltérése miatt is. A rés nem csak esztétikai problémát jelent, beszédhibákat is előidézhet.
Középvonal eltolódása

Középvonal eltolódása

A felső és alsó fogsor középvonala nem illeszkedik pontosan egymáshoz. A fogsor megjelenése szabálytalan, a harapás során a fogak nem illeszkednek tökéletesen.
Pókharapás

Pókharapás

Öröklött hajlam, rossz szokások vagy egyéb egészségügyi problémák miatt alakulhat ki. Ilyen okok lehetnek például a késői ujjszopás, nyelési diszfunkciók, fogazat vagy állkapocs genetikai rendellenességei, torzulása.

A fogszabályozás menete

 1. Munkatársaink panoráma röntgent készítenek és a fogszabályzó szakorvos megvizsgálja a fogazatot.
 2. A felvétel és a vizsgálat alapján előzetes ajánlat készül.
 3. Az ajánlat elfogadása után egy teleröntgen felvételt készítünk a páciens fogazatáról oldalról, hogy a fogorvos helyesen beállíthassa fogak helyzetét és a harapást is.
 4. A fogszabályozó szakorvos egyeztet az esetlegesen szükséges foghúzásokról egy szájsebész kollégával vagy fogorvossal.
 5. Megtörténik a szájsebészeti beavatkozás, mely egyesesetekben sima fogeltávolítás, más helyzetekben, mint például a bölcsességfog kihúzásánál, komplex szájsebészeti beavatkozást jelent.
 6. A végleges kezelési terv szerint a fogorvos felhelyezi a bracketeket (tappancs alakú speciális zár, melyet a fogak külső felszínére helyezünk, ebben vezetjük át a kezelés során használt íveket) a fogakra, valamint a gyűrűt/tubust a leghátsó fogakra, a kezdőívet pedig középre.
 7. A kontrollok során a fogszabályozó szakorvos a fogak helyzetének megfelelően igazít a fogszabályozón, szükség esetén ívet is cserél az elérni kívánt végső állapot szerint.
 8. Amikor a fogak helyükre rendeződtek, a fogorvos eltávolítja a rögzített fogszabályozó készüléket. Ezzel egy időben lenyomatot veszünk a kivehetős fogszabályozó készülékhez.
 9. Az éjszakai, kivehető készüléket a fogszabályozó szakorvos útmutatásai alapján addig kell hordani, míg a fogak helyzete megfelelően rögzül.

Milyen típusú fogszabályozók léteznek?

Napjainkban a fogszabályozás többféle készüléket kínál, rendkívül széles választékban:

 • hagyományos rögzített fogszabályzókat
 • önligírozó (önzáró) rögzített fogszabályzókat
 • kivehető fogszabályozó készülékek
 • láthatatlan fogszabályozó sínek

Az esztétikus és piacvezető készülékek esetében több típus közül választhatunk.
Ami nálunk szóba jöhet:

 • hagyományos (porcelán) fix fogszabályzó bracket esetében: Inspire Ice és Clarity Advanced (3M) fogszabályzók.
 • önligírozó (porcelán) fix fogszabályzó bracket esetében: Damon Q, Damon Clear, Empower 2 (AO) és Empower C (AO) fogszabályzók.
 • A láthatatlan kivehető fogszabályzó kapcsán: Clear Aligner fogszabályzó sínek.
Kivehető fogszabályozó készülék

ClearCorrect – láthatatlan kényelem a fogszabályzás terén

A szinte láthatatlan ClearCorrect fogszabályzó sínek kényelmesek, eltávolíthatóak, és nem befolyásolják a mindennapi életet. Olyan orvosi műanyagból készülnek, melyet évekig tartó kutatások és kísérletek eredményeként fejlesztettek ki: a sínek rugalmasak, hatékonyan mozgatják a fogakat, és mindemellett átlátszóak. Speciális burkolatuknak és anyaguknak köszönhetően sok más sínes készüléknél hatékonyabbak.

Annak érdekében, hogy a fogszabályzó készülékek jól működjenek, fontos, hogy ténylegesen fent is maradjanak a fogsoron. Más sínes eszközök ellazulhatnak, és az idő előrehaladtával elveszíthetik tapadásukat, ennek köszönhetően pedig kifejtett hatásuk is csökken. A ClearCorrect síneket viszont kifejezetten a fogak hatékony mozgatására tervezték: a fogakon túlnyúló sima, lapos szegélyvonalaknak köszönhetően a sínek 2,5x tartósabbak, mint más sínek. Az igazító rugalmas, valamint a kényelem, a tisztaság és a foltállóság érdekében a fogakhoz is jobban illeszkedik.

A „Damon” technika

A Damon technika egy amerikai orvos, Dr. Dwight Damon által kifejlesztett rendszer, amelynek a lényege a lágy biológiai erőkkel történő fogszabályozás. Ez a készülék a hagyományos fogszabályozó készülékhez képest „sokkal kisebb súrlódás elvén” működik. Így a kötőelemek és az ívek közötti súrlódás csökkentésével sokkal kisebb erőkkel tudjuk mozgatni a fogakat, akár felnőtt korban is.

A biológiai erőknek köszönhetően a fogszabályozás akár gyorsabb is lehet a hagyományos kezelésnél, de ami még lényegesebb, kevésbé káros a fogaknak. Ezzel a rendszerrel legtöbb esetben elkerülhető a foghúzás és a szájpadláson átívelő tágító és összekötő elemek használata is. Ezzel a fogszabályozás könnyebben elviselhetővé válik.

Damon Q fém önzáró rögzített fogszabályozó készülék

Előnyei:

 • kényelmes, kiálló élek nélküli bracketek (tappancsok)
 • lágy erőkkel, aktívan korrigál
 • legkevésbé káros a fogaknak
 • a foghúzás gyakran elkerülhető
 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál
https://yesdental.hu/wp-content/uploads/2023/03/damonq.png

Damon Clear esztétikus, porcelán önzáró rögzített fogszabályozó készülék

Előnyei:

 • fogszínű, nem látszik
 • jóval kisebb méretű bracketek (tappancsok)
 • kényelmes, lekerekített felszínű bracketek
 • lágy erőkkel, aktívan korrigál
 • legkevésbé káros a fogaknak
 • a foghúzás gyakran elkerülhető
 • gyorsabb a kezelés a hagyományos fogszabályozó típusoknál
https://yesdental.hu/wp-content/uploads/2023/03/damonclear-1-1024x427-1.jpg

Láthatatlan fogszabályozás

Ez a fajta kezelés egy kivehető átlátszó sínekkel történő fogszabályozási módszer.

Előnyei:

 • teljesen láthatatlan
 • pontosan illeszkedik a fogakra
 • bármikor és könnyen eltávolítható
 • észrevétlen, kényelmes viselet
 • könnyedén tisztítható
https://yesdental.hu/wp-content/uploads/2023/03/53597448_ml-1024x683-1.jpg

Gyermek fogszabályozás

A gyermekkorban elkezdett fogszabályozás még mindig a leghatékonyabb módszer a fogak helyzetének korrigálására. Nem szükséges megvárni az összes tejfog kihullását, már korábban is megkezdhető a kivehetős készülékek viselése. Ez esetben a szülők felelőssége nagyon nagy a szigorú előírások betartásában. A kezelés megfelelő betartása esetén a későbbi rögzített fogszabályzó készülék viselési ideje jelentősen megrövidíthető vagy akár el is kerülhető.

A gyermekkori fogszabályzás jellemzően 6-9 éves kor körül kezdődik, ekkor már az állkapocs és a fogazat fejlettsége is lehetővé teszi a végleges igazítást. Jellemzően 1-2 évre kerül fel a rögzített készülék, amennyiben szükséges. Ezután pedig éjszakai, kivehető fogszabályzóval erősítjük meg a fogak helyzetét. Az éjszakai fogszabályzó hordása nagyon fontos a rögzített fogszabályzóval elért eredmény megtartásához.

Általában 2-3 havonta kell kontrollra jönniük rögzített fogszabályozó esetében.

Felnőtt fogszabályozás

Ma már nem igaz az a régi állásfoglalás miszerint felnőttkorban, már nem lehet szabályozni a fogakat. Fogszabályozni sosem késő! Felnőttek esetében szóba jöhet esztétikai kezelés, mikor csak a mosolyukat szeretnénk megszépíteni.

Kicsit nehezebb a funkciós kezelés, mikor a sérült rágófunkció helyreállítása a cél. Ilyen esetekben sokszor foghiányok következtében, bedőlt fogak miatt, kerül sor felnőtt fogszabályozásra, és később a foghiányok pótlására. Ezek a kezelések mindig a fogpótlásokat végző kollégával együttműködve történnek.

Fogszabályozással helyreállítható a rossz harapás, és az ebből adódó problémák is megszüntethetők.

A felnőtt páciensek kezelésének tervezésekor elsődleges szempont az arcesztétika és az archoz illő mosoly elérése. Ennek érdekében a fogszabályzó szakorvos mindig a pácienssel együtt választja ki a megfelelő készüléket.

Gyakran ismételt kérdések a fogszabályozásról

Fogszabályozó konzultációra jelentkező pácienseink sokszor ugyanarra kíváncsiak. Reméljük, Ön is talál hasznos válaszokat a következő pár sorban.

https://yesdental.hu/wp-content/uploads/2023/03/fogszabalyozas-akcio-2-1024x1024-1.jpg

Mikor van szükség fogszabályozásra?

A rendezetlen fogak, fogsorok helyreállításának célja a fogak hosszú távú egészségének megőrzése, megfelelő működésük biztosítása, az esztétikus mosoly elérése és a harapási rendellenességek megszüntetése.

Mennyi ideig kell hordani felnőttként a rögzített fogszabályozó készüléket?

Minimum 1 évig, átlagosan 1,5 évig.

Mennyi ideig tart egy kontroll?

Körülbelül fél óráig.

Milyen sűrűn kell kontrollra járni?

Havonta, önligírozós (önzáró, pl. Damon) készülék esetén 4-6 hetente, gyermekeknek 2-3 havonta.

Mi az ideális kor a rögzített készülék felrakásához?

13-14 éves kortól már lehet hordani. Felnőtt fogszabályozásnál nincs felső korhatár, egészséges fogazat és megfelelő állapotban lévő fogágy esetén kortól függetlenül felhelyezhető.

A modern fogszabályozásról

Sok ember a fogai miatt nem mer mosolyogni, pedig manapság egyre elterjedtebb a fogszabályozás mind gyermekek, mind felnőttek körében. Ez köszönhető a növekvő esztétikai igényünknek és az egészségtudatosságunknak. Ma már tudjuk, hogy az egészséghez, a megfelelő emésztéshez az első lépés a jó rágófunkció, na és persze a szépséghez a tökéletes mosoly is elengedhetetlen. Ezek könnyen elérhető és megvalósítható célok fogszabályzó kezelés segítségével bármely életkorban. Ma már rengeteg féle fogszabályozó készülék van a piacon, a hagyományos ragasztott fém készülékektől az átlátszó láthatatlan fogszabályozókig. Ennek köszönhetően mindenki megtalálhatja a neki valót.

Sokan azért vágnak bele a fogszabályozásba felnőtt korban, mert gyerekként még újdonság volt az eljárás, a készülékek kényelmetlenségük miatt sok esetben idő előtt eltávolításra kerültek, de a legtöbben csak kivehetős készüléket hordtak, ami nem minden eltérés esetén nyújtott kielégítő végeredményt. A növekvő esztétikai igények és egészségtudatosság azonban elterjedté, sőt divatossá tette a készülékeket. Azok számára, akik semmi esetre sem szeretnék, hogy a fogszabályozójuk észrevehető legyen, a láthatatlan fogszabályozás nyújthat megoldást.

A modern fogszabályozás előnyei

A fogszabályozás jobban alkalmazkodik az egyedi igényekhez

 • az ívek mérete a fogív mérete alapján személyre szabható
 • a fogakra ragasztott tappancsok méretének csökkenése és lekerekített felszíneik kényelmesebb hordást eredményeznek
 • a modern fogszabályozó rendszerek lágyabb erőkkel, így kisebb fájdalommal dolgoznak
 • az új fajta, kivehető sínekkel dolgozó, láthatatlan fogszabályozással már olyan problémákat is orvosolhatnak, melyeket korábban a fogorvosok csak rögzített fogszabályozókkal tudtak korrigálni
https://yesdental.hu/wp-content/uploads/2023/03/fogszabalyozas-1024x644-1.jpg
https://yesdental.hu/wp-content/uploads/2023/03/11510841-1024x683-1.jpg

Az esztétikus fogszabályozó készülékek színtartása

Az újfajta anyagok, mint például a zafír kristályos készülékek bracketjei rendkívül magas színtartó tulajdonságokkal rendelkeznek

YES Dental

Fogorvosaink csapata azon dolgozik, hogy Ön a legjobb kezelést kapja.

Közösségi hálózatok

Látogassa meg a YES Dental-t ezeken a közösségi oldalakon, és lépjen kapcsolatba velünk. Kövesse fiókjainkat a rendszeres frissítésekért.

© 2022 YES Dental – minden jog fenntartva

© 2022 YES Dental – minden jog fenntartva